3 Eylül 2019 Salı

Normal hayatta bunlar bizim ne işimize yarayacak?


Geçtiğimiz gün bir öğretmenin şöyle bir twit’ini okumuştum; twit’te diyor ki; “İlk okulda Türkçe öğretmeniyim. Bir gün sınıfa dönerek “de,da” eklerinin nerede ayrı veya birleşik yazılacağına dair bir konu anlatacağımı söyledim ve ekledim: Çocuklar! Bu konu o kadar önemlidir ki; yanlış yazdığınız zaman internette alay edilip kınanırsınız. Ona göre dikkatli dinleyin’ dedim. Çocuklar ilk defa o konuyu dersin sonuna kadar çıt çıkarmadan dinlediler.” Diyor o öğretmen.
“Bunlar benim normal hayatta ne işime yarayacak sorusu kişilerin değil insan beyninin sorduğu bir sorudur. Çünkü insanoğlu hep işine yarayacak şeylerin peşine düşer. Hayatla ilgili olmayan şeyleri öğrenmeyi sevmez. Hikayeler konuları hayata bağlar. Siz kafada bir çekmeceye trigonometriyi koyar kapatırsanız o beyin o bilgileri kullanmaz. İnsan beyni rasyonel bir cihaz değildir. Duyguları yönlendirdiğiniz zaman onu istediğiniz yöne yönlendirebilirsiniz.” Diyor Sinan Canan bir röportajında.
İnsan sorun üretmek ve sorun çözmek için yaratılmıştır. Onun çocuklara bir ders bir konu anlattığınızda size şu soruyu sorabilir “Bunlar bizim ne işimize yarayacak” şu ana kadar bu soruya doğru düzgün cevap veren kimse olmadı. Eğer bir konuyu anlatmadan önce o konunun neden bulunduğunu hangi sorunun çözümü için kullanıldığını ve gelecekte hangi meslekte kullanılacağını anlamazsanız yani bir hikaye gibi onu öncelikle güdüleyemezseniz size bu soruyu hep soracaktır.
O zaman Trigonometriden devam edelim. Trigonometri, bundan beş bin yıl önce kullanılmaya başlandı. Dairenin yarı çapını 360’a bölerek güneşin bir yılda kaç gün olduğunu tespit etmişler. Mısırlılar işi daha ileri götürüp geometriyi geliştirip bunu piramitlerde kullanmışlar. Bugün ise Trigonometriyi kullanan bazı dallar şunlar: jeofizik, ekonomi, elektrik mühendisliği, elektronik, makine mühendisliği, meteoroloji, müzik kuramı, oşinografi (okyanus bilimi), farmakoloji (eczacılık), optik, fonetik, olasılık kuramı, psikoloji, sismoloji... kullanılmaktadır. Birçok kişi tarafından sadece matematikte hesaplama olarak görülen trigonometri, uygulamaları astronomide görülmekle beraber fizik, meteoroloji, uçak yapımı ve uçakların yol alışları gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.
Bir öğretmen Trigonometri konusunu anlatmaya başlamadan önce sadece on dakika bunun ne işe yarayacağından bahsetse belki öğrenciler ilk defa o konuyu merakla ve zevkle dinleyecekler. Evet normalde zaten MEB’in yıllık planında dersin böyle anlatılacağında dair her şey mevcut zaten öğretmen konuyu böyle anlatmak zorunda. Ama gelin görün ki, o kadar konuyu öğrencilerin anlayacağı şekilde bir yıla sığdırmak çok zor. Bundan dolayı devlet okullarında maalesef öğretmenler sadece konuyu düz bir şekilde anlatıp geçiyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder